Şirket Değerleme Raporları

Şirket Değerleme Raporları Nedir?
Şirket değerleme raporları, bir şirketin satılması sırasında sahip olduğu tüm iştiraklerinin değerlemesini yaparak, şirketin satış fiyatını belirlemek üzere hazırlanan ayrıntılı rapordur. Rapor içeriğinde, şirketin sahip olduğu tüm mal varlıkları ve girişimlerinin ayrıntıları yer almalı, faaliyetlerini sürdürdüğü ülkenin genel ekonomik istikrarına ve yapısına da yer verilmelidir.
Gayrimenkul Değerleme Nasıl Yapılır?
Bir gayrimenkulün gerçek değerinin ortaya çıkarılması için gayrimenkul değerlemesi yapılmalıdır. Gayrimenkul değerleme; her türlü gayrimenkullerin, gayrimenkul projesinin ve gayrimenkulün oluşturacağı yarar ile hakların, uluslararası yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen expertiz faaliyetleri sürecini ifade eder.
Expertiz süreci boyunca arsa büyüklüğü, fiziki koşullar, fayda gibi içsel koşullar; gayrimenkulün getirisi, lokasyon cazibesi, hukuksal düzenlemeler gibi dışsal koşullar da göz önüne alınmalıdır. Bunlardan başka gayrimenkulün bulunduğu bölgenin nüfus durumu, gayrimenkulün güvenliği, doğal afetlere dayanıklılığı, sosyal alanlara ve ticari hayata yakınlığı, kamu binalarına yakınlığı gibi konu başlıkları da gayrimenkul değerlemesi yapılırken dikkate alınmalıdır. Konut kredileri çıkarılırken başvurulan kriterlerin başında yer alan gayrimenkul değerleme, özellikle banka ve finans kuruluşlarının ilgi alanlarının hedefinde yer alır. Gayrimenkul değerleme raporlarına sahip bir satış süreci, çok daha kısa sürmektedir.
Makine Ekipman Değerlemesini Kimler Yapabilir?
Makine ekipman değerleme işi bir süreç olarak kabul edilmelidir. Değerleme uzmanının da , raporunu hazırlarken birçok farklı değişkeni göz önüne alması gerekir. Makine ekipman değerlemesi faaliyetlerini kimlerin yapacağı Serbest Piyasa Kurulu (SPK) tarafından belirlenmiştir. Makine ekipmanları değerlemesi; makine ve ekipmanların alım - satımı, mevcut fiyatlarının tespiti, sigorta giderleri gibi süreçleri kapsar. Makine ekipman değerlemesi raporları, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları çerçevesinde hazırlanır. Makine ekipman değerlemede; üretim faaliyeti sürecinde işlev gören makine ve ekipmanlar, yardımcı ve yedek parçalar, elektronik cihazlar, büro mobilyaları gibi duran varlıklar, taşıtlar yıpranma paylarına göre değer alırlar. Bu açıdan, hazırlanacak değerleme raporunun amacı önemlidir. Hazırlanacak değerleme raporunun içeriği, hazırlama aşamaları ve rapor sahibinin makinelere yaklaşımına göre değişiklik gösterir. Makine ekipmanların gelecekte kullanım amaçlarının devamlılığı, kullanım süresi boyunca yarattıkları değer zinciri, kredi kullanımında istenebilecek güncel fiyatları, leasing ve kiralama şirketlerinin istekleri gibi durumlara uygun olacak biçimde makine ekipman değerleme raporlarının içerikleri hazırlanır.
Gayrimenkul değerleme, şirket değerleme, makine ekipman değerlemesi ve bilançonun rayiç değerlere göre öz varlık tespit raporları (uzman görüşü yada bilir kişi raporu) gibi alanlarda hizmet vermekte olan uzman ekibimizle tüm süreçlerde yanınızdayız.