Özel Denetçi Raporu

Özel Denetçi Raporlarının Hazırlanması
Denetim, her alanda uygulanabilen bir mekanizmadır. Sistemin işleyişindeki aksaklıklar, eksiklikler ve güçlü yönler denetim yapılarak belirlenir. Denetim bir kontrol sistemidir. Pek çok farklı alanda, farklı isimlerde gerçekleştirilen denetim çeşitlerinden biri de özel denetimdir. Bu süreç, Türk Ticaret Kanunu (sayı: 6102) ile belirlenmiştir.
Özel Denetim Nedir?
Özel denetim, şirketin sermayesine ortak olan her bir pay sahibine tanınan bilgi alma ve inceleme hakkıdır. Özel denetim sayesinde pay sahibi, sahip olduğu hakları daha bilinçli bir şekilde kullanabilmekte ve bilgi almak istediği konularla ilgili inceleme başlatabilmektedir.
Özel Denetim Nasıl Gerçekleşir?
Özel denetim ile elde edilecek bilgiler pay sahipliği haklarının kullanması için gereklilik taşıyorsa eğer, belirli bir olaya ilişkin özel denetim talep edilebilir. Bu talep öncelikle genel kurula iletilir. Reddedildiği takdirde, talebin kurula iletilmesinden sonraki 3 ay içerisinde sermayede en az %10 pay sahibi olan veya 1 milyon Türk Lirası değerinde hissesi bulunan pay sahibi, mahkemeden özel denetçi talep edebilir. Genel kurul talebi onayladığı takdirde, 30 gün içerisinde şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden özel denetçi talep edilir. Özel denetçi, şirketin defter ve kayıtlarını inceler. Kıymetli evraklar, yazışmalar, mallar ve şirket kasası bu incelemeye dahildir. Şirket bünyesinde görev alan herkes gerektiği takdirde denetçiyi bilgilendirmekle yükümlüdür.
Özel Denetçi Raporu Nasıl Hazırlanır?
Mahkeme tarafından atanan özel denetçi mali tablo denetimi başta olmak üzere şirketin sahip olduğu bütün finansal kayıtlar, evraklar gibi belgelerin denetimini yapar. Denetim sonucunda elde ettiği bütün verileri inceleyen denetçi, gerekli bilgileri bir araya toplayarak detaylı bir rapor hazırlar. Söz konusu raporda ticari sırlar başta olmak üzere şirkete dair gizli bilgiler ise rapor hazırlama aşamasında gözetilir. Denetim sırasında elde edilen bütün bilgiler özel denetçi raporunda yer almaz. Raporun temel amacı şirket faaliyetleriyle ilgili olayların incelenmesi olduğu için özel denetçi hazırladığı raporda hukuki değerlendirmeler yapamaz ve kişisel fikirlerini sunamaz. Özel denetçi bu raporu ilgili mahkemeye sunar. Rapor daha sonra mahkeme tarafından şirkete tebliğ edilir.
Kimler Özel Denetim Yapabilir?
Özel denetim yapmak için bağımsız denetçi olmak gerekir. Üniversitelerin hukuk, maliye, kamu yönetimi, bankacılık, muhasebe gibi bölümlerinden lisans veya yüksek lisans derecesinde mezun olan; bağımsız denetçilik sınavını geçen, mesleki tecrübe yeterliliğini sağlayan kişiler özel denetim yapabilmektedir. İhtiyaç duyulan konularda; gelen talepler doğrultusunda Özel Denetçi Raporlarının hazırlanması ile ilgili olarak hizmet veren bir ekibimiz bulunmaktadır.