Konkordato Danışmanlığı

Konkordato Projesinin Hazırlanması ve Konkordato Sürecinin Yönetilmesi
Tarihi eskilere dayanan, ilk kez 1850 tarihinde yapılan ticaret kanunu ile Türk hukuk literatürüne giren Konkordato, 1929 senesinde kabul edilen İcra ve İflâs Kanunu itibariyle de Cumhuriyet dönemi hukukunda var olmaya devam etmiştir. Aslında bu uygulama istemeyerek ve kötü niyet gütmeyerek işleri bozulan ve borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen iş insanlarını korumaya yönelik faydalı bir süreçtir. Sadece borçlu değil, alacaklı taraflar da konkordato talebinde bulunabilir. Konkordato sürecinin yürütülmesi için uzman bir ekiple çalışılması gerekir.
Konkordato Nedir?
Borçlunun vadesinde ödeme yapamayacak duruma gelmesi halinde, borç vadesinin uzatılması veya borç ödemelerinde indirim yapılması, böylece borçlarını ödemek için fırsat sağlanması anlamına gelen konkordato, iflasa göre olumlu bir girişimdir. Bu duruma gelindiğinde iflas etmekten kurtulabilmek amacıyla konkordato talebinde bulunulur. Bu, borç ödemede aciz dolayısıyla yapılan bir girişimdir. Konkordato talep başvurusu, gerekli şartlar ve evraklar yerine getirildikten sonra, şirketin bulunduğu şehirdeki Asliye Ticaret Mahkemesine yapılır.
Konkordato Projesinin Hazırlanırken Hangi Belgeler Gereklidir?
Konkordato başvurusunu borçlu taraf gibi alacaklılar da yapabilir. Konkordato başvurusuyla beraber mahkemeye sunulması gereken belgeler ilgili kanunun 286. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu belgeler, konkordato ön projesi, borçlu tarafın mal varlığı dökümü, alacaklıları, alacak miktarlarını, alacaklıların imtiyaz durumunu belirten belgeler, konkordato süreci sonunda alacaklıların olası maddi kazanımlarını gösteren tablo, bağımsız denetleme kuruluşlarının hazırladığı finansal analizler ve bu analizlere ait raporlardır. Konkordatonun mahkemece sonuçlanması için geçici süre (geçici mühlet) üç aydan beş aya kadar sürebilir. Kesin süre (kesin mühlet) ise bir yıl olmasına karşın gerekli hallerde mahkeme tarafından iki defa altı ay olmak üzere uzatılabilir ve böylece mahkemenin onay süresi iki yıla çıkabilir.
Konkordato Şartları
Mart 2018 tarihinde iflas erteleme ibaresi kanundan kaldırılmıştır. Konkordato süreci daha işlevsel hale getirilmiştir. Borçlu ve alacaklıların müzakeresi sonucunda yapılan anlaşma ve mahkemece bu anlaşma onaylandıktan sonra, taraflar arasında bağlayıcı olması ve sorunların bu şekilde çözülmesi daha uygun görülmüştür. Mahkeme, konkordato tasdiki vermek için bazı şartların yerine getirilip getirilmediğine bakar. Konkordato onayı için alacaklılara teklif edilen tutarın, borçlunun kaynakları ile orantılı olması gereklidir.
İmtiyazlı alacaklılara, alacaklarının tamamının ödenmesi gerekir ve verilen mühlet içinde konkordato komiserinin izniyle akdedilmiş borçların ödenmesinin, alacaklı taraf bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli ve makul bir teminat miktarına bağlanmış olması gerekir. Konkordato tasdikinin hukuksal sürecinin harcamaları ile konkordatonun tasdik edilmesi sonucunda alacaklıların alacağı para üzerinden alınacak harcın, tasdik edilme kararı verilmeden önce, borçlu tarafından mahkemelerin veznesine yatırılmış olması gerekir.
Konkordato halinde (geçici mühlet ve kesin mühlet sürecinde), durumu en iyi şekilde yönetmek amacıyla danışmanlık hizmeti veren uzman ekibimizin desteğiyle, süreci daha kolay yürütebilirsiniz. Konkordato sürecinde alacaklı firmalar için konkordato projesinin uygun olup olmadığının irdelenmesi ve müdahil olma şartlarının değerlendirilmesi de önemlidir, bu süreçlerde hizmet vermekte olan, deneyimli ekibimizden de danışmanlık alabilirsiniz.